Имена и именни дни


Имена, започващи с ‘Я’

Явор

Явор има имен ден на Цветница. Името Явор произлиза от наименованието на дървото явор.


Ягода

Ягода има имен ден на Цветница. Името произлиза от наименованието на вкусния горски храст ягода.


Яна

Яна има имен ден на 25 юли. Смята се, че е изменена форма на името Анна. Това е и причината да празнува имен ден на православния празник Успение на Св. Анна. Има и друга версия за произхода на името. Твърди се, че произлиза от Ян, форма на Йоан.


Янаки

Янаки празнува имен ден на 24 юни - Еньовден. На този ден се честват българския народен празник Еньовден и източно православния в чест на Йоан Кръстител.

Името Янаки има гръцки произход. Смята се, че е умалителна форма на името Ян.


Янислав

Янислав има имен ден на 24 юни или на 7 януари. Има две версии за произхода на името. Едната е, че е видоизменена форма на името Янко. Това е причината да Янислав да празнува имен ден на Еньовден, когато празнува и Янко. Другата версия е, че името е съчетание от гръцкото Яни и думата “слава”.


Янислава

Янислава има имен ден на 25 юли. Тогава православната църква празнува празникът на Св. Анна.

Смята се, че името произлиза от името Яна, което от своя страна е производно на Анна или Ана. Името е и женската форма на мъжкото име Янислав.


Янита

Янита има имен ден на 24 юни - Еньовден. Името е женска форма на името Ян, което от своя страна е производно на Йоан.

Има и друга версия за произхода на името. Тя е, че е производно от галеното име на Яна.


Янка

Янка празува имен ден на 24 юни - Еньовден. Смята се, че името произлиза от умалителната форма на името Яна или се е появило като женската форма на името Янко.


Янко

Янко има имен ден на 24 юни - Еньовден. Смята се, че името произлиза от старогръцкото Ян. Има и друга версия. Тя е, че името е диалектна форма на Енко. Затова и празнива имен ден на Еньовден.


Янчо

Янчо има имен ден на 24 юни, когато е и българския народен празник Еньовден. Името е производно на Янко, което от своя страна е видоизменена форма на Ян или диалектна форма на Енко.


Ясен

Ясен има имен ден на Цветница. Смята се, че името произлиза от дървото ясен.

Има обаче и втора версия за произхода на името. То идва от името Асен, но с йотация.