Имена и именни дни


Имена, започващи с ‘Й’

Йоана

Йоана има имен ден на 7 януари, когато се празнува Ивановден. На този ден православната църква отбелязва деня на Св. Йоан Кръстител. Йоана е женска форма на мъжкото име Йоан. Йоан произлиза от ивритското johanan, което означава “богопомазан”. Това е името на двама от най-важните герои в Новия Завет - Йоан Кръстител и апостол Йоан, брат на апостол Яков, за когото се счита, че е автор на едно от четирите Св. Евангелия.


Йовка

Йовка празнува имен ден на 7 януари. На тази дата православието почита Св. Йоан Кръстител, този ден е известен като Ивановден. Името Йовка е женска форма на Йовко, както и производно от Йован и Йоан.


Йовко

Йовко има имен ден на 7 януари. На тази дата православната църква почита Св. Йоан Кръстител, а  денят е известен като Ивановден. Името Йовко е производно от Йован и Йоан.


Йовчо

Йовчо има имен ден на 7 януари. Тогава православната църква почита Св. Йоан Кръстител, денят е известен като Ивановден. Името Йовчо е производно от Йован и Йоан.


Йонка

Йонка има имен ден на 7 януари, когато празнуваме Ивановден. Това е денят, в който православната църква почита Св. Йоан Кръстител. Името Йонка е женска форма на Йона, Йонко. Йoнa e пророк от Стария Завет прeкapaл 3 дни в коpeмa на кит.


Йонко

Йонко празнува имен ден на 7 януари, когато е Ивановден. Православната църква отбелязва на тази дата деня на Св. Йоан Кръстител. Йонко е форма на името Йона, което произлиза от ивритското yonah и означава “гълъб”. Йoнa e пророк от Стария Завет прeкapaл 3 дни в коpeмa на кит.


Йордан

Йордан празнува имен ден на 6 януари, Йордановден. На тази дата православната църква чества Богоявление. Това е християнски празник, който отбелязва кръщението на Исус Христос в река Йордан. Тогава се изпълнява обичаят да се скача в река, за да се извади хвърленият от свещеника кръст.


Йорданка

Йорданка има имен ден на 6 януари. Тогава православната църква чества Богоявление, като празникът е известен още като Йордановден. Йорданка е женска форма на мъжкото име Йордан. Имен ден празнуват още Йордана, Данка.


Йосиф

Йосиф празнува имен ден на 26 декември, когато православната църква отбелязва деня на Св. Йосиф Обручник и на Цар Давид. Името Йосиф произлиза от ивритcкoтo yosef, което означава “Бог ще пpибaви”.


Йото

Йото има имен ден на 29 юни. Тогава православната църква чества Денят на Св. pавноапостоли Петър и Павел. Името Йото е производно от Панайот.